Începerea noului an şcolar bate la uşă şi, în judeţul Olt, situaţia unităţilor de învăţământ şcolar şi preşcolar este una deloc încurajatoare. Potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, dintre cele aproape 600 de unităţi amintite existente în judeţ, aproximativ 200 nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Cu alte cuvinte, situaţia nu s-a schimbat cu nimic faţă de anul trecut.
Reprezentanţii celor două instituţii menţionate, Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, susţin că o parte importantă dintre unităţile şcolare şi preşcolare de pe raza judeţului sunt în plin proces de reautorizare după ce şi-au schimbat denumirea, iar altele funcţionează pe baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere, perfect legală potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătăţii nr. 1030/2009. Cea mai des întâlnită cauză de neobţinere a autoritaţiei sanitare de funcţionare este reprezentată de lipsa apei potabile sau calitatea acesteia sub standardele impuse de legislaţia în vigoare.
„Multe unităţi şcolare şi preşcolare sunt în curs de obţinere a autorizaţiei sanitare de funcţionare după ce şi-au schimbat denumirea, iar altele au problemă cu apa ce nu corespunde standardelor. Responsabilitatea pentru intrarea în legalitate a unităţilor şcolare aparţine primăriilor. Majoritatea unităţilor de învăţământ sunt avizate sanitar pe proprie răspundere în baza Ordinului nr. 1030/2009, această autorizaţie fiind valabilă atât timp cât nu s-au modificat condiţiile iniţiale ce au stat la baza emiterii acesteia”, a precizat profesor Mirela Paraschiv, purtător de cuvânt al IŞJ Olt.
Conform datelor oficiale, în reţeaua şcolară din judeţul Olt există 599 de unităţi şcolare şi preşcolare, dintre care numai aproximativ 400 deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Restul nu au şi, ce este şi mai grav, conducer