În aceastã lunã se împlinesc 31 de ani de la producerea unuia dintre tragicele evenimente de muncã înregistrate de-a lungul ultimilor ani în minele din Valea Jiului. În anul 1982, la EM Paroseni, în galeria de cap orizontul 360, abatajul frontal panou 1, stratul 5, blocul V, în urma unei puternice explozii de metan, nu mai putin de 24 de mineri au fost accidentati, 17 dintre acestia pierzându-si viata.
Potrivit estimãrilor organelor de cercetare, cauza principalã a dramaticului accident de muncã s-a datorat unei erori în realizarea sistemului de decuplare automatã a energiei electrice, precum si altor cauze organizatorice.
Sursa accidentului colectiv de muncã a fost un arc electric provocat de sectionarea unui cablu de alimentare al transportorului TR3 nr. 4, în momentul producerii unei surpãri.
În ultimii 25 de ani, tot în Valea Jiului si tot în luna septembrie, au fost înregistrate alte 4 grave accidente colective de muncã.
Cel care a produs cele mai multe victime a fost înregistrat în ziua de 18 septembrie 1989, la EM Vulcan când, în Galeria de pregãtire panou 1, stratul 5, blocul 0, în urma unei alte explozii de metan, 39 de mineri au fost accidentati, 29 dintre acestia pierzându-si viata.
Celelalte 3 accidente colective de muncã grave din ultimii 25 de ani din luna septembrie au fost înregistrate la EM Petrila, EM Uricani si EM Valea de Brazi, în anii 1996 si 2000.
La Petrila au murit 4 mineri, la Uricani alti doi au fost accidentati mortal, iar la Valea de Brazi , în 30 septembrie 2000, doi ortaci au scãpat doar cu câteva luni de incapacitate temporarã de muncã.
Maximilian Gânju Share
În aceastã lunã se împlinesc 31 de ani de la producerea unuia dintre tragicele evenimente de muncã înregistrate de-a lungul ultimilor ani în minele din Valea Jiului. În anul 1982, la EM Paroseni, în galeria de cap orizontul 360, a