Două fonduri de investiţii româneşti au pierdut circa 1,2 milioane de dolari SUA, doar în urma prăbuşirii de luni seara, la Toronto, cu peste 53%, a acţiunilor companiei Gabriel Resources (GBU), potrivit celor mai recente raportări. SIF Moldova a pierdut cel mai mult. Celălalt fond de investiţii cu participaţii GBU, iFond Gold, a pierdut mult mai puţin, dar pierderea este mai usturătoare.
Administratorii portofoliului SIF Moldova (SIF2) au cumpărat acţiuni Gabriel Resources (GBU) de 5 milioane de lei, numai în primul semestru al acestui an. Au fost încurajaţi de votul acţionarilor şi ademeniţi de atitudinea, până mai ieri favorabilă, a Guvernului României faţă de proiectul Roşia Montana.
Pachetul de acţiuni GBU al SIF Moldova (SIF2) era de aproape 1,4 milioane de titluri la 28 iunie, potrivit raportului SIF2 pe primul semestru al anului. Oficialii SIF2 au refuzat să comenteze privind eventuala vânzare a acţiunilor GBU, dar nu s-au arătat deloc pesimişti.
„Credem în continuare că proiectul Roşia Montană este un proiect bun din punct de vedere tehnic, economic şi, în urma ultimelor îmbunătăţiri, şi din punct de vedere al mediului. De aceea acţionarii SIF Moldova au aprobat achiziţia de acţiuni Gabriel Resources. O dezbatere tehnică şi economică mai profundă ar releva avantajele proiectului”, a decalarat Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova, pentru ECONOMICA.NET.
Valoarea pachetului GBU deţinut de SIF2 a scăzut, luni seara, cu aproape 1,1 milioane de dolari, în urma prăbuşirii titlurilor companiei canadiene la Bursa din Toronto, Prăbuşirea a fost pricinuită de declaraţiile premierului român Victor Ponta, care au semnalat respingerea politică a proiectului Roşia Montană.
Gabriel Resources îşi bazează, de cel puţin 16 ani, existenţa pe proiectul Roşia Montană, care ar fi urmat să scoată pe piaţă 245 de tone de aur şi circa 1.400 tone