40 de ani de la puciul din Chile şi un document audio inedit, un cîntec dedicat evenimentului, niciodată publicat în România, interpretat de folkistul timişorean Eugen Eliu, care însoţea autorii din Grupul de Acţiune Banat cu prilejul unor lecturi în difertele localităţi din ţară.
„Mă declar hotărît / contra abuzului / social / al viselor / ca şi al cămăşilor de nylon / al cacteelor şi-al / tuburilor cu pastă de dinţi// Morţii noştri îi culcăm / nu în vise / nici în sicrie de nylon / nu vrem să-i stoarcem / ca flori de cactus / ori cine ştie ce / alte chestii florale / din tuburi diverse / contra unor diferenţe de timp / de care-or fi ele / între Chile / se spunea / în inimi / şi alte de-astea / între Chile şi noi / cînd se-nserează acolo / aici se luminează de ziuă / şi invers / mă declar hotărît / contra abuzului / social al / alternanţei dintre / zi şi noapte / zi şi noapte //.” Această poezie, intitulată „Poem despre Chile”, din care am citat, aparţine lui Ernest Wichner, fost membru al Grupului de Acţiune Banat, astăzi director al Casei Literaturii din Berlin.
Poezia a fost scrisă imediat după lovitura de stat din Chile, din 11 septembrie 1973, în urmă căreia a fost înlăturat preşedintele liber ales, Salvador Allende. În urma puciului a ajuns la putere o juntă militară, condusă de generalul Augusto Pinochet. În timpul regimului dictatorial au fost ucişi cel puţin 3000 de opozanţi, zeci de mii de persoane fuseseră internate în lagăre şi închisori, unde au fost supuse unui tratament brutal şi inuman.
Evenimentele de acum 40 de ani din Chile au stîrnit şi în România gesturi de solidaritate şi compasiune cu cei maltrataţi şi persecutaţi din cauza convingerilor lor politice. Asta în pofida faptului că propaganda oficială a regimului de la Bucureşti a încercat să distorsioneze şi să instrumentalizeze politic evenimentele din Chile, minimalizînd