Aproape toate deconectările de la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Arad s-au făcut ilegal în acest an, proprietarii de locuinţe preferând să plătească o amendă decât să parcurgă procedurile legale, care necesită timp, aprobări şi costuri de patru ori mai mari.
Potrivit reprezentanţilor CET Hidrocarburi Arad, furnizorul de energie termică, sute de proprietari de locuinţe din oraş au ales, în acest an, să se deconecteze ilegal de la reţeaua termică a oraşului, în timp ce în anii trecuţi nu au fost constatate astfel de situaţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marina Plaveţi, a declarat, miercuri, că în timp ce doar cinci proprietari de locuinţe şi-au depus cereri de deconectare, care le-au fost aprobate, alţi 223 au ales calea ilegală, astfel că aproape toate deconectările de la reţea au fost făcute fără parcurgerea etapelor legale.
"Este o situaţie pe care nu am întâlnit-o în anii precedenţi, dar asta şi pentru că astfel de constatări se fac doar în urma denunţurilor sau autodenunţurilor. Cei care se deconectează ilegal plătesc o amendă la Primăria Arad, cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei", a declarat Plaveţi.
Conform sursei citate, parcurgerea etapelor legale înseamnă costuri de aproximativ 2.000 de lei, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât amenda plătită. În plus, în varianta omiterii căii legale, prorietarii nici nu mai aşteaptă 45 de zile, cât durează procedurile.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a precizat că, până în prezent, au fost date 187 de amenzi pentru deconectări ilegale, fiind în curs de soluţionare şi celelelalte cazuri constatate de furnizorul de energie termică.
Preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad, Dorina Lupşe, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că tot mai mulţi proprietari aleg varia