Scris de Simion Todoca - Edilul Comunei Vladimirescu este de părere că unii aleşi sunt prea dependenţi de partidele politice.
D-le primar, Senatul a adoptat Ordonanţa referitoare la intrarea primăriilor în insolvabilitate. Opoziţia spune că este o găselniţă românească, respectiv a Guvernului Ponta.
Ioan Crişan: Nicidecum. De pildă, la această oră oraşul Detroit din SUA este în insolvenţă. Evident, între ce înseamnă insolvenţa la ei şi ce înseamnă la noi este distanţă mare, ca de la Arad la Detroit.
Cine decide că Primăria X sau Y intră în insolvenţă şi ce înseamnă, practic, aceasta pentru primăria respectivă?
Crişan: Ca şi în cazul unor firme, primăria intră în insolvenţă atunci când nu mai are banii necesari pentru a funcţiona, adică, nu îşi mai poate plăti utilităţile sau alte datorii, cum ar fi credite accesate în diverse scopuri. Creditorii sunt cei care, pentru a-şi recupera banii, dau firma în judecată, iar un judecător sindic decide intrarea în insolvenţă şi numeşte un administrator, care reorganizează firma, pentru a o aduce pe profit, iar din profit plăteşte datoriile. La fel va fi şi în cazul primăriilor, numai că se nasc numeroase semne de întrebare. De pildă, cine va numi administratorul, judecătorul sindic sau Guvernul ? În cazul unei societăţi, administratorul taie cheltuielile, concediază angajaţii, până la limita profitului. Ce se va întâmpla în cazul primăriilor ? Va decide administratorul să se taie lumina, gazul şi apa de la şcoli, cămine culturale sau alte instituţii, va tăia ajutoarele sociale, va concedia personalul de la primărie şi de la instituţiile subordonate? Dacă îi concediază pe funcţionari, cine va mai colecta impozitele şi taxele, singura sursă de bani a primăriei? Sunt elemente de care guvernul trebuie să ţină cont, pe când un administrator numit la o societate, nu, el scoate bani din piatră seacă. În paranteză fie