In cursul acestei luni, sau cel tarziu in octombrie, este asteptata promovarea noului Codul Silvic. La ultima intalnire pe care ministrul mediului a avut-o cu conducerile directiilor silvice, se anunta ca in cursul acestei luni va fi promovat Codul Silvic nou,, fie prin Ordonanta de Urgenta, fie pe calea normala. Proiectul este inca afisat pe site si s-a ajuns, in mare parte, la o abordare comuna cu ONG-urile.
Cert este ca noul Cod Silvic va inaspri legislatia, pentru ca in acest fel se incearca stoparea abuzurilor asupra padurii.
“Se vrea un control mult mai strict al circulatiei lemnului, se vrea stoparea taierilor ilegale si se cauta modalitati pentru aplicarea unei legaislatii mult mai aspre vizavi de abuzurile care au adus atingere padurii. Si, tot prin acest nou Cod Silvic se vrea o gospodarire mai buna pentru protectia padurii, inclusiv obligarea proprietarilor de paduri private sa isi asigure paza acestora. In proiectul Noului Cod Silvic se prevede preluarea integrala in paza a padurilor, urmand sa se gaseasca si solutia cu finantarea, pentru ca nu in toate cazurile padurea poate fi rentabila prin produsele pe care le ofera”, a declarat Sorin Corduneanu, directorul Directiei Silvice Botosani.
Tot prin noul Cod Silvic se urmareste si o separare clara a activitatilor firmelor implicare in exploatarea si comercializarea materialului lemnos. Mai exact, se urmareste sa existe firme doar de exploatare a lemnului, care sa castige numai din exploatare de calitate, facuta in conditii europene, iar alte firme sa se ocupe doar de comercializarea lemnului Asta ar permite si un control mult mai bun al provenientei lemnului, spun silvicultorii. Cu alte cuvinte, in limbajul de specialitate al silvicultorilor, noul Cod Silvic va impune “sa nu se mai dea masa lemnoasa pe picior”, ci aceasta sa se vanda doar din depozit. (Aurora Dimitriu) In