Cea mai bogată regiune din Polonia, Mazowieckie, care include capitala Varşovia, este împinsă în pragul falimentului de obligaţia de a plăti o „taxă de solidaritate”, un ajutor dat de regiunile mai înstărite celor sărace, a declarat trezorierul voievodatului, Marek Miesztalski, citat de publicaţia Gazeta Wyborcza. Din bugetul anual de trei miliarde de zloţi (711 milioane euro), voievodatul Mazowieckie trebuie să plătească în contul taxei de solidaritate 660 de milioane de zloţi (156,5 milioane euro), ceea ce face plăţile curente aproape imposibile. „Pentru a plăti contribuţiile lunare la bugetul central în iunie, iulie şi august a trebuit să ne împrumutăm. Nu mai putem lua încă un împrumut. În acest caz trebuie să ne decidem dacă ne onorăm notele de plată sau dacă plătim taxa de solidaritate”, a spus Miesztalski.
Guvernul Bulgariei ia în considerare înfiinţarea unei agenţii care să gestioneze distribuirea, utilizarea şi cultivarea terenurilor aparţinând statului, scrie agenţia Novinite. În atribuţiile noii instituţii ar intra printre altele achiziţiile, vânzările şi arendarea terenurilor. În prezent, 40% din suprafaţa deţinută de stat este dată în arendă, 10% este pusă la dispoziţia instituţiilor academice, în timp ce restul de 50% nu este folosit în niciun fel.
Grecia ar putea avea nevoie de alte două acorduri de finanţare externă de la creditorii internaţionali - UE, FMI şi BCE - având în vedere revenirea foarte lentă a economiei dintr-o criză prelungită, a declarat ieri preşedintele băncii centrale a Belgiei, Luc Coene. Întrebat dacă partenerii din zona euro pregătesc un al treilea pachet de finanţare externă pentru Grecia, Coene a afirmat că va fi nevoie de cel puţin încă un acord. „Este clar că problema grecească nu a ajuns la final. Vom încerca să facem eforturi suplimentare - cu siguranţă încă un acord, poate chiar două - şi vom vedea cum evo