Au zeci de pensiuni, dar nu aveau forţă de muncă. Au vrut să devină independenţi financiar şi să ajute zona să se dezvolte din punct de vedere turistic. Locuitorii unui sat din judeţul Cluj dau un exemplu de comunitate unită cum rar se întâlneşte în România.
Un număr de 25 de persoane din Valea Drăganului, fără loc de muncă sau ocupându-se cu agricultura de subzistenţă, au absolvit un curs de calificare în meseria de bucătar pentru a ajuta zona să se dezvolte din punct de vedere economic, dar şi pentru a-şi găsi un loc de muncă. “Stilul culinar specific microregiunii Huedin-Vlădeasa este un amestec interesant de influenţe ale bucătăriei tradiţionale româneşti şi maghiare, atrăgând atenţia celor ce doresc să îşi dezvolte o afacere în domeniul turistic”, spun cei de la Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, care au derulat un proiect european în valoare de peste două milioane de lei, pentru a-i ajuta pe localnici să se integreze pe piaţa muncii. Zonă cu multe pensiuni, dar fără angajaţi
Valea Drăganului aparţine de comuna Poieni şi numără aproximativ 1700 de persoane. Este o zonă rurală unde principalele ocupaţii ale bărbaţilor sunt activităţile legate de prelucrarea lemnului şi de exploatarea pietrei., iar ale femeilor grija de propria gospodărie. “Este o zonă de munte şi o zonă plină de tradiţii şi de oameni care nu au locuri de muncă. Bărbaţii au lucrat mai ales la carieră la Poieni, cariera s-a închis, la Huedin aproape toate fabricile s-au închis, iar femeile erau majoritatea casnice. Toţi cei 25 de cursanţi au numai 8 clase”, a declarat Viorica Rusu, preşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale Dezmir, partener în cadrul proiectului.
Primarul comunei Poieni, Gheorghe Boca, spune că zona este frecventată de foarte mulţi turişti, şi cu toate că nu duce lipsă de locuri de cazare, pensiunile nu pot oferi masă din cauză că nu există oame