Serviciul fitosanitar rus ”Rospotrebnadzor” a sistat importurile de vinuri din R.Moldova, motivând că vinul este de o calitate proastă şi nu corespunde normelor sanitare. Experţii de la Chişinău califică însă decizia ca fiind una politică, fiind determinată de apropierea summitu-lui de la Vilnius, unde R.Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Corespondenta RFI Valeria Viţu
După decizia”Rospotrebnadzor”, autorităţile de la Chișinău au anunţat că sunt în dialog constant şi vor continua să comunice cu partenerii ruşi ca să înţeleagă natura obiecţiilor şi pentru formularea unei reacţii în această problemă.
Rodica Sturza, Directorul Centrului Naţional pentru Verificarea Calităţii Producţiei Alcoolice susţine că afirmaţiile inspectorilor ruşi privind calitatea proastă a vinurilor sunt lipsite de temei. ”Noi am verificat toate partidele care au plecat, în special în ultimele zile şi nu am depistat nici un fel de încălcări ale normelor, iar afirmaţiile lor precum că depăşesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante”, a declarat Rodica Sturza pentru Publika TV.
Onişcenko:”Nu avem de gând să jucăm rolul de dădacă ”
Şeful Serviciului fitosanitar rus, Ghenadi Onişcenko, a menţionat că Rusia nu mai are de gând să joace rolul de dădacă a economiei Republicii Moldova. ”Rospotrebnadzor” a anunţat marţi că în loturile de vinuri importate în ultima perioada a fost depistată în cantităţi mari o substanţă nocivă, care afectează în special rinichii şi ficatul. Potrivit serviciului rus pentru protecţia consumatorilor, este vorba de opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti "Purcari", "Cricova" şi "Aroma".
De la începutul acestui an, în Federaţia Rusă a fost exportată producţie alcoolică în volum de aproape 25 mln de litri. Amintim că, la sfârşitul lunii martie 2006, Rusia a