Compania de Apă Oradea a scos din bancă 5 milioane euro pentru cofinanţarea proiectului Aparegio. Viceprimarul Ovidiu Mureşan, directorul CAO, Ovidiu Gavra şi reprezentantul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Jean-Patrick Marquet, director municipal and environmental infrastructure şi Vera Vlad, senior banker, au semnat miercuri la Primărie contractul de împrumut.
Banii vor fi folosiţi pentru cofinanţarea proiectului Aparegio privind "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor". La începutul anului, Consiliul Local a aprobat ca operatorul regional să se împrumute cu 8,2 milioane euro, dar ulterior suma a scăzut.
"Iniţial, programul a fost estimat la 83 milioane euro, sumă la care contribuţia companiei ar fi urmat să fie unde la 8,2 milioane de euro, bani pe care i-am fi împrumutat de la BERD. Pentru că în urma licitaţiilor de atribuire a lucrărilor valoarea proiectului a coborât undeva la 60 milioane euro şi contribuţia CAO s-a diminuat la 5 milioane euro", a declarat Ovidiu Gavra, directorul CAO.
Spre deosebire de creditele contractate anterior de către CAO, de această dată compania a reuşit să elimine din contractul cu banca obligativitatea majorării periodice a tarifelor de apă. Pentru a avea garanţia rambursării împrumutului, BERD şi-ar fi dorit o scumpire cu 6% a preţului la apă încă de anul acesta.
"Mulţumim BERD că a acceptat renunţarea la condiţiile de creştere suplimentară a tarifelor la apă şi canalizare pe perioada împrumutului, astfel încât orădenii nu fie afectaţi de contractarea acestui împrumut pentru derularea proiectului Aparegio", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.
Deşi a scăpat de obligativitatea majorării periodice a tarifelor, CAO şi-a asumat actualizarea preţului pentru serviciile de canalizare şi epurare cu rata inflaţiei potrivit contractului de finanţare înc