TIMIȘOARA. Cel mai nou aparat, cu ajutorul căruia chirurgii pot elimina venele bolnave, a fost cumpărat la Timișoara, la Spitalul Județean. În acest fel o mare parte din bolnavii care ajung aici, cu probleme ale venelor pot fi tratați, gratuit, cu ajutorul lui. Aparatul a costat câteva zeci de mii de euro și a fost achiziționat de către Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara pentru Clinica I Chirurgie a Spitalului Județean, condusă de conf. dr. Sorin Olariu. El este folosit în premieră națională.
Aparatul tratează varicele prin criostripping, metodă prin care se îngheaţă vena safena şi se extrage. Avantajul faţă de strepping-ul clasic este că nu interceptează filete nervoase, iar pacienţii nu rămân cu parestezii. Faţă de celelalte metode, cum ar fi laserul endovenos şi radiofrecvenţa (ambele care se efectuează în clinică) are avantajul costului redus. Pacienţii nu trebuie să-şi achiziţioneze fibră laser sau sondă de radiofrecvenţa, deoarece sondă de criostripping este resterilizabilă. Metoda se foloseşte în chirurgia de zi, pacientul părăsind spitalul în aceeaşi zi, explică Sorin Olariu, specialistul care realizează operația.
Față de metodele de operație cu laser, care costă 300 de euro, sau cu ajutorul radiofrecvenței, pentru care pacientul trebuie să dea 400 de euro, această nouă metodă are cel mai mare avantaj material fiind gratuită. La Timișoara, primul pacient operat cu noul aparat a fost un bărbat de 30 de ani, care suferea de ani de zile de afecțiuni ale venelor.
Medicii de la Clinica 1 Chirurgie au operat până acum 20 000 de pacienți cu afecțiuni ale venelor, ei se așteaptă ca numărul bolnavilor operați cu noua metodă să crească, iar aceștia să își reia cât mai repede activitățile curente.
TIMIȘOARA. Cel mai nou aparat, cu ajutorul căruia chirurgii pot elimina venele bolnave, a fost cumpărat la Timișoara, la Spitalul J