Conducerea Liceului Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” a luat în considerare propunerea fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, de a schimba denumirea instituţiei în Colegiul Naţional Preparandia „Dimitrie Ţichindeal”, însă s-a lovit de modificarea legislaţiei, care nu a mai permis acest lucru. „În vizita pe care a efectuat-o la Arad cu ocazia sărbătoririi a două sute de ani de la înfiinţarea Preparandiei, Ecaterina Andro- nescu, ministru al Educaţiei la acea vreme, ne-a propus modificarea denumirii şcolii. La scurt timp însă după efectuarea vizitei, legislaţia a fost modificată, iar procesul de schimbare s-a prelungit. Noi nu am renunţat la idee, însă aşteptăm lămurirea lucrurilor“, ne-a declarat profesoara Maria Pădurean, directorul adjunct al liceului.
În mod normal, liceul trebuia să poarte noua denumire începând chiar cu acest an şcolar. „Chiar dacă liceul nostru îndeplineşte toate condiţiile de a deveni colegiu naţional încă demult, acest lucru nu a constituit o prioritate pentru noi. Transformarea liceului în colegiu naţional nu reprezintă o chestiune de prestigiu pentru noi pentru că prestigiul îl avem deja. Este mai degrabă o confirmare a tradiţiei, a calităţii actului educaţional care se desfăşoară în şcoala noastră, a prestigiului de care se bucură liceul nostru de foarte mult timp. Elevii nu se înscriu în şcoala noastră pentru că este colegiu naţional ci pentru calitatea care este aici“, ne-a declarat prof. Sorin Haiduc, directorul Liceului Pedagogic.
Liceul Pedagogic a fost întemeiat în 1812 de către Dimitrie Ţichindeal ca Preparandia din Arad. Importanţa sa a fost majoră datorită lipsei unei şcoli în limba română, în întreaga Transilvanie.
La început au fost înscrişi 78 de elevi, iar cursurile erau ţinute de către patru profesori: Dimitrie Ţichindeal, care era şi director, Iosif Iorgovici, Constantin Diaconovici Loga