Preţurile de consum au scăzut în august cu 0,2% faţă de luna anterioară, după ce alimentele s-au ieftinit cu 0,8%, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 3,67%, potrivit datelor anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Faţă de ultima lună a anului trecut, din categoria mărfurilor alimentare, cea mai importantă majorare de 3,1% s-a înregistrat în cazul fructelor şi conservelor din fructe. Creşterea a fost determinată, în principal, de majorarea preţurilor pentru fcitruice şi alte fructe meridionale cu 10,06%. O altă urcare însemnată a preţurilor, de 2,68%, se observă în cazul băuturilor alcoolice. În cadrul acestei categorii, scăderi de preţuri s-au înregistrat în cazul ouălor (-32,62%), şi a legumelor şi conservelor din legume (-9,84%).
În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, o creştere importantă a preţurilor, faţă de decembrie 2012, se observă în cazul tutunului şi ţigărilor, de 8,41%, determinată de majorarea accizelor în acest sector. Alte grupe de mărfuri nealimentare unde inflaţia a fost mai pronunţată au fost energia electrică, gaze şi încălzire centrală (6,74%), şi produsele cultural-sportive (2,62%).
Evoluţia inflaţiei pentru servicii a fost determinată de creşterea preţurilor la serviciile de apă, canal şi salubritate (10,34%), la serviciile de transport urban (2,98%), dar şi de scăderea tarifelor la serviciile de poştă şi telecomunicaţii (-0,69%).
În august, comparativ cu luna corespunzătoare a anului anterior, preţurile mărfurilor alimentare şi a celor nealimentare au crescut cu 2,38%, respectiv cu 4,98%, în timp ce preţurile tarifele servicilor s-au mărit cu 3,16%.
Comparativ cu luna precedentă, scăderea preţurilor a fost de 0,2%. Faţă de iulie, ppreţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,8%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% şi respectiv