Opt medici și șase asistente de la centrul de permanenţă de pe strada Bogdan Dragoş au consultat peste 1.400 de oameni în două luni, iar peste 1.000 de bolnavi s-au tratat aici.
În 2011, la Roman erau înfiinţate primele centre de permanenţă. Intenţia autorităţilor din sistemul sanitar era aceea de a reduce numărul pacienţilor care se adresau spitalului, mai ales pe timpul nopţii, când nu găseau medicul de familie, ori se prezentau la spital cu boli minore, în detrimentul cazurilor mai grave. La aproape trei ani de la înfiinţare, sute de pacienţi au fost trataţi în aceste centre de permanenţă, iar numărul lor continuă să crească.
De gardă permanent pentru pacienţi
Un astfel de centru de permanenţă este situat pe strada Bogdan Dragoş, lângă biserica romano-catolică “Inima Neprihănită a Mariei”. În fiecare zi, cabinetul medical se deschide la ora 15 şi se închide a doua zi dimineaţă, la ora 8. Centrul de permanenţă este obligat să aibă o trusă de urgenţă. Aceasta cuprinde materiale sanitare, cum ar fi feşe, pansamente, mănuşi, seringi, perfuzii, dar şi medicamente de extremă urgenţă, cum ar fi algocalmin, adrenalină sau atropină.
Cei opt medici de familie şi şase asistenţi care lucrează aici fac de gardă pe rând. Miercuri, 11 septembrie, la centrul de permanenţă venise rândul medicului de familie Elena Jurcău. La ora 16, pe culoar era încă linişte. “Cele mai aglomerate sunt zilele de la sfârşitul săptămânii. La început, lumea nu prea venea la consultaţii, dar, apoi, romaşcanii s-au familiarizat şi au căpătat încredere în noi. Primim pacienţi de toate vârstele şi îi tratăm gratuit, indiferent că sunt asiguraţi sau nu. Primim pacienţi de tot felul. De exemplu, ni se adresează pacienţi care, din cauza programului de la serviciu, nu au mai reuşit să treacă pe la medicul de familie. Nu sunt aşa de mulţi pacienţi pe cât ne-am dori, dar totul este perf