Cum era de aşteptat, majoritatea USL din Legislativ a păstrat legea referendumului nemodificată. Preşedintele e obligat să o promulge.
Parlamentarii puterii au ascultat comanda primită de la premierul Victor Ponta şi au trecut rapid prin procedura reexaminării Legea referendumului, păstrând-o nemodificată. În acest moment preşedintele Traian Băsescu e obligat să promulge legea care coboară pragul de validare a referendumului la nivelul unei prezenţe la vot de 30%.
Fripţi cu ciorbă, reprezentanţii puterii se tem, însă, că preşedintele ar putea recurge la noi tertipuri pentru a amâna promulgarea acestei legi. Cum Constituţuia îl obligă să promulge legea în termen de zece zile de la momentul reprimirii de la parlament, Băsescu ar mai putea trage de timp doar printr-un nou atac la Curtea Constituţională. Astfel, calendarul convenit neoficial în USL privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei pe un cvorum de 30% aplicabil, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul viitor va putea fi respectat fără probleme.
Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, crede că Băsescu ar putea încerca să tragă de timp. „E posibil s-o atace la Curtea Constituţională şi atunci există riscuri mari să derapăm din termenele stabilite, dar sper să nu fie derapaje mari", a declarat Nicoară.
Şeful PSD Cluj, Remus Lăpuşan, mizează, în schimb, pe înţelepciunea preşedintelui. „E posibil şi probabil Traian Băsescu caută soluţii să tragă de timp, dar eu cred că se va gândi mai bine la momentul actual şi la contextul politic şi o va promulga fără alte tergiversări. A fost deja atacă la Curte, nu mai poate fi atacată pentru că nu s-a schimbat nimic în textul legii. Proiectul Constituţiei e în fază finală şi va fi supus referendumului odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. La fel şi regionalizarea, chiar dacă acum apar diferit