Trăim în secolul 21, dar copiii din multe sate clujene învaţă încă în şcoli care nu au autorizaţii de funcţionare. Asta înseamnă că se spală pe mâini în lighean, se încălzesc la foc cu lemne şi merg la toalete situate în curtea şcolii.
Jumătate din şcolile rurale din judeţul Cluj îşi vor primi peste câteva zile elevii, fără să deţină autorizaţii de funcţionare. Cea mai mare problemă este cea a toaletelor, aflate în cele mai multe cazuri în curtea şcolilor.
În satul Suceagu din judeţul Cluj, de exemplu, elevii merg de acasă cu paharul şi prosopelul în geantă. Deşi clădirea arată bine, în şcoală nu există apă potabilă.
În şcoala din Suceagu, neautorizată de DSP, învaţă peste 150 de copii. Aici nu exdistă apă curentă, aşa că elevii beau apă din aceste dozatoare şi se spală pe mâini din aceste butoaie. Din păcate, în interiorul clădirii nu există grupuri sociale, aşa că elevii folosesc toaletele din curtea şcolii
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât elevii se pot îmbolnăvi uşor din cauza condiţiilor precare, atrag atenţia medicii Direcţiei de Sănătate Publică.
"Dacă patologia dată de şi în legătură cu aceste condiţii este deja recunoscută şi mă refer aici la lipsa apei potabile, motiv pentru care apar o serie de afecţiuni, cum sunt bolile parazitare sau infecto-contagiase, cunoscute sunt hepatitele sau dizenteriile, care sunt mai frecvente din aceste motive", a declarat Dorina Duma, director DSP Cluj.
Situaţia este la fel în fiecare an. Şcolile nu primesc autorizaţii, dar funcţionează. Iar primarii comunelor promit de fiecare dată că la anul va fi mai bine.
"Faptul că o unitate nu are autorizaţie de funcţionare nu înseamnă că unitatea respectivă nu va funcţiona, va funcţiona cu anumite restricţii impuse de DSP, e vorba în general de localităţile care nu au apă, care nu au nici măcar apă curentă", a spus Valentin Cuibus, inspecto