Comisia de Administraţie a Senatului a dat raport favorabil proiectului de lege prin care primarii şi preşedinţii de consilii judeţene pot face parte din consiliile de administraţie ale asociaţiilor interjudeţene de utilităţi publice. Practic, aleşii locali nu vor mai fi incompatibili dacă vor avea grijă să formeze servicii interjudeţene şi nu la nivelul unui singur judeţ.
Proiectul de lege a fost iniţiat de şase deputaţi PSD: Ioan Axente, Dorel Covaci, Gheorghe Frăticiu, Florin Iordache, Marian Neacşu şi Gheorghe Roman.
Legea va fi trimisă plenului Senatului iar, ulterior, va fi discutată de Camera Deputaţilor, în calitate for decizional.
Comisia de administraţie a adus o serie de modificări esenţiale, în favoarea aleşilor locali. Legislaţia în vigoare permite (legea 51/2006) înfiinţarea de asociaţii de dezvoltare comunitară, prin care mai multe unităţi administrative cooperează în domeniul utilităţilor publice – alimentare cu apă, canalizare, furnizare de energie termică, salubrizare, etc..
Pe baza acestei ei, s-au constituit mai mulţi operatori regionali, cazul cel mai notoriu fiind RAJA Constanţa, care cuprinde şase judeţe – din al cărui CA a făcut parte şeful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
Ce au votat senatorii
De aici au început problemele aleşilor locali, pentru că legea defineşte aceşti operatori ca instituţii publice, fapt pentru care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declarat incompatibili mai mulţi oficiali. Şi aceasta pentru că o altă lege (161/2003) le interzice primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să facă parte din CA sau AGA la societăţi comerciale, regii autonome, companii şi orice alte instituţii publice.
Prin legea iniţiată de şase parlamentari PSD şi aprobată ieri de comisia de administraţie, operatorii regionali au fost transformaţi, practic, în fundaţii. “Asociaţiile de dezvoltare