Anul 2013 vine cu noutăţi pentru cetăţenii care solicită ajutor de încălzire pentru această iarnă. Parlamentarii români au aprobat şi introducerea de subvenţii pentru încălzirea cu energie electrică, pe lângă cea cu lemne sau gaze naturale. Toţi solicitanţii de astfel de subvenţii vor fi supuşi anchetelor sociale, nu doar 60% aşa cum prevedea legea în cazul ajutoarelor cu lemne sau gaze naturale.
Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat au avizat favorabil, zilele trecute, actualizarea nivelului ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei în sezonul de încălzire 2013-2014. O noutate propusă de actul normativ constă în introducerea ajutoarelor şi pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică, nu numai cu gaze naturale, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele comisiei, Nicolae Bădălău. Potrivit directorului Direcţiei de Protecţie Socială, Teodora Ciobanu, toţi solicitanţii de astfel de subvenţii vor fi supuşi anchetelor sociale, şi doar 60% aşa cum prevedea legea în cazul ajutoarelor cu lemne sau gaze naturale. „Pentru anii trecuţi am fost obligaţi pin lege să facem anchete sociale la 60% din numărul cererilor depuse. Şi în acest an va fi la fel, doar pentru că aceia care se încălzesc cu energie electrică, ancheta socială este obligatorie pentru toată lumea care depune cerere de acest tip şi va trebui făcută în termen de 15 zile de la declararea cererii, pentru a ne asigura că cele declarate sunt reale”, a spus Teodora Ciobanu.
De unde pot fi luate cererile?
Punctele de primire a acestor cereri au rămas aceleaşi ca în anii anteriori. Imediat ce aceste cereri au fost publicate în Monitorul Oficial, se trece la tipărirea lor şi implicit la distribuire. „Cererile trebuie să fie primite de noi până pe 1 noiembrie, imediat ce s-a publicat modelul în Monitorul Oficial noi o s