Sunt parteneri de coaliţie aflată la putere. Teoretic, împart camaradereşte lauri şi huiduieli. Practic, nu e aşa. Pentru că Victor Ponta a speculat şi a fructificat derapajele lui Crin Antonescu şi naivitatea lui de a se bate pentru idei la care social-democraţii subscriu, în culise însă.
E aproape un an de când PNL înregistrează, ca intenţie de vot, un minus, care se accentuează, faţă de PSD. În noiembrie 2012, potrivit unui sondaj CSOP, Victor Ponta şi PSD erau cu 5 procente în faţa lui Crin Antonescu şi a PNL, la capitolul încredere – 27% unii, 22% ceilalţi. La sfârşitul lui februarie 2013, un sondajINSCOP evidenţia că alianţa PSD-UNPR obţinea declarativ 40% din voturi, în timp ce alianţa PNL-PC, 23,5%. Potrivit unui sondaj Sociopol, realizat la finele lui august, intenţia de vot pentru europarlamentare merge în proporţie de 39% spre PSD şi doar în procent de 20% spre PNL.
În schimb, cota de popularitate a USL este mare, conform aceluiaşi sondaj. 60% dintre respondenţi declară că, puşi în faţa urnelor de vot pentru parlamentare, ar opta pentru USL. În condiţiile în care 67% nu agreează direcţia în care este condusă ţara. Cum se poate explica această situaţie ilogică?
Prin refuzul de a recunoaşte nerealizările puterii. Pentru nucleul dur de votanţi nu contează că promisiunile de campanie nu au fost îndeplinite. Nici cele 13 remanieri la care s-a recurs pentru a opri scandaluri în care au fost implicaţi reprezentanţi ai Executivului – de la cele de plagiat, la cele de incompatibilitate şi probleme cu legea. Nici eşecurile. Ceea ce pare să conteze este că încă simt USL solidară în ura împotriva lui Traian Băsescu.
Presa a contribuit şi ea la o cotă de popularitate mare a USL. Cu abordări neprofesioniste, superficiale ori gândite pentru a masca orice derapaj al puterii, pentru a găsi scuză pentru orice eşec, pen