Dragi prieteni, stimați cinefili, în perioada 14 – 20 octombrie, la Sibiu se desfășoară Astra Film Festival, adică festivalul ăla mișto de film documentar, care a ajuns la cea de-a douăzecea ediție și care care în ultimele două decenii a promovat constant filmul românesc de non-ficțiune pe plan internațional
Deci, vești bune pentru iubitorii de documentare românești, observaționale, de televiziune, eseuri, docudrama ori filme de autor:
· Roma Connection(regia: Mirel Bran) expune povestea romilor din satul Bărbulești care se află în spatele unor rețele infracționale din Paris și Geneva.
· The Internet is closing down(regia: Alex Lungu) este primul documentar românesc care dezbate un subiect care încinge paginile web și nu numai: lipsurile legislației de copyrighting în mediul online din România și din lume.
· Cît valorează (în bani) viața unei ființe umane?; depun mărturie pe marele ecran șapte fete din România implicate fără voia lor în traficul de carne vie, în documentarul Speranţe la vânzare (regia: Cecilia Felmeri).
· Cum se fac audiențele în Primăria din Piatra Neamț în absența primarului aflăm din documentarul observațional Au nom du Maire (regia: Anca Hirţe).
· Cine distribuie dar mai ales cine primește seringi în regim ambulatoriu în București? - este o realitatea izbitoare surprinsă în City Tour (regia: Andrei - Nicolae Teodorescu).
Cum arată România din perspectiva străinilor?
Documentarul Anul dragonului (regia: Adina Popescu și Iulian Ghervas) dezvăluie aspecte din viața comunității chineze din București și încercările lor de a se adapta într-o țară necunoscută.
Hay Days(regia: Ralph Veraart) prezintă povestea unui cuplu englez care și-a vîndut casa din Marea Britanie și a decis să se stabilească la o fermă într-un sat de munte din județul Harghita.
Povești din și despre trecut
În pre