Ministerul Sănătăţii vrea să transparentizeze „înţelegerile” dintre medici şi companiile de medicamente, iniţiativă cu care preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) a fost de acord. În opinia acestuia, o astfel de reglementare ar înlătura suspiciunile care planează în prezent asupra medicilor, potrivit cărora aceştia din urmă ar fi sponsorizaţi de diverse companii farmaceutice.
„La nivelul UE se discută această problemă. Se pare că din ce în ce mai mult este o îngrijorare din acest punct de vedere şi se doreşte a se da o reglementare la nivel european. Evident că şi noi vom merge alături de UE dacă se va ajunge la o asemenea soluţie. Avem în plan să încercăm să reglementăm anticipat în România ceva în sensul acesta. Şi anume să încercăm să îi determinăm atât pe medici, cât şi pe companiile de medicamente să facă publice aceste sponsorizări”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Prin urmare, continuă ministrul, ar fi bine ca şi reprezentanţii firmelor de medicamente care se deplasează prin spitale sau farmacii să fie cunoscuţi.
„Cred că ar fi bine ca şi reprezentanţii firmelor de medicamente care se deplasează prin spitale sau farmacii să fie cunoscuţi, să avem o listă a lor, să spună ce medicamente recomandă să fie achiziţionate din spitale şi eu cred că tot crescând transparenţa lumea o sa fie mult mai atentă”, a precizat ministrul.
Transparentizarea înlătură suspiciunile
La rândul său, profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR, este necesară această transparentizare pentru a înlătura suspiciunile.
„Transparentizarea creşte responsabilitatea şi înlătură suspiciunea. În Codul Deontologic al organizaţiei, din martie, avem un articol care prevede obligativitatea de a face cunoscut public sponsorizările pe care medicii le primesc. Transformarea într-o normă a acestor reglemen