Pianistul Rudolf Buchbinder, care cântă azi la Ateneu Concertele pentru pian nr. 1 şi 5 ale lui Beethoven, explică de ce nici unul din aceste concerte nu seamănă cu „fraţii“ săi, la fel cum şi în succesiunea sonatelor pentru pian nu găseşti două asemănătoare ca stare sau structură
Muzicianul austriac vorbeşte despre muzica şi personalitatea lui Beethoven, despre ce consideră a fi important în relaţia sa cu publicul şi despre Festivalul „George Enescu“. După ce miercuri Rudolf Buchbinder a dirijat Concertele 2, 4 şi 3 de Beethoven, astă-seară, în programul Orchestrei Filarmonice „George Enescu“ sunt interpretate Concertele 1 şi 5, la Ateneu. Distinsul pianist a spus că Beethoven este un punct central nu doar în agenda sa artistică, ci şi în viaţa sa.
Interviu realizat de Măriuca Bojin
Se spune că primele două concerte pentru pian de Beethoven sunt influenţate de stilul lui Mozart. Este o părere unanim acceptată?
Cred că mi-aş îngădui să spun că eu nu sunt de acord cu această afirmaţie. Am vorbit deseori cu Wolfgang Sawallisch sau cu Nikolaus Harnoncourt pe această temă, şi despre cum că primele simfonii ale lui Beethoven ar fi influenţate de Haydn şi de Mozart. Ei bine, tot ce a scris Beethoven, începând cu opus 1, este deja Beethoven, Beethoven şi nimic altceva!
Cât despre eventuala influenţă a lui Mozart, să ştiţi că Beethoven nu-i agrea nici pe Mozart, nici pe Haydn. Problema era că în Viena, Mozart era ca un zeu, şi a durat mult până ca Beethoven să primească recunoaşterea. Se tot vorbea despre Mozart, marele geniu, compozitorul pe care toată lumea îl îndrăgea – nu în ultimul rând pentru că era o persoană foarte comunicativă, avea un temperament foarte plăcut şi se descurca excelent în societate. Cu Beethoven lucrurile nu stăteau atât de bine din cauza handicapului său, al faptului că auzea prost. Dar spre