Ziua asistenților maternali, părinții de împrumut ai copiilor abandonați, a fost sărbătorită ieri în judeţul Covasna
Zeci de asistenți maternali, însoțiți de micuții pe care îi au în grijă, s-au întâlnit joi la Tabăra Benedek dinspre Vâlcele, în cadrul celei de-a zecea ediții a Zilei Asistentului Maternal. Oamenii s-au întâlnit într-un cadru prietenos, iar Ziua Asistentului Maternal, organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, a cuprins, printre altele, și prezentări legate de Inteligența emoțională la copii și Limbajul iubirii la copii.
„Ziua asistentului maternal e preluată din alte țări și credem că e un prilej de a ne întâlni cu asistenții maternali, de a discuta problemele și de a le aprecia munca”, a declarat directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária.
Mai e nevoie de asistenți maternali
Potrivit acesteia, la nivelul județului nostru există în prezent 309 copii de care se ocupă 151 de asistenți maternali. Vass susține că cea mai presantă problemă cu care se confruntă sistemul asistenților maternali este tocmai lipsa acestora.
„Nu zic că e în creșetere abandonul copiilor în spitale, dar totuși acesta există. Conform legii, copiii sub 2 ani nu pot fi plasați în sistem rezidențial, ci numai în asistență maternală. Tocmai de asta avem probleme în a plasa din spital un copil abandonat acolo. Numărul asistenților maternali a scăzut – în 2007 aveam 174 de asistenți maternali, acum avem numai 151. Foarte mulți asistenți s-au pensionat și nu există un interes foarte mare pentru această meserie – poate tocmai pentru că foarte mulți și-au dat seama că este o meserie cu o responsabilitate foarte mare, deoarece ei sunt cei care, pe o perioadă determinată, preiau atribuțiile unei familii naturale. Ei sunt cei care oferă un model de familie, pregătesc copilul pentru reintegrare în familia naturală și