Modelul capitalist, axat pe cresterea profitului, a lasat in urma multi someri si persoane defavorizate, in contradictie cu modelul socialist, care asigura job-uri pentru toti cetatenii apti de munca. In contextul in care corporatiile “avide” dupa bani sunt tot mai blamate, un nou model de afacere prinde contur: indreprinderea sociala.
Intr-o hala de doar 300 mp de pe soseaua de centura a Capitalei realizeaza piese de mozaic 10 tineri proveniti din oferelinate sau cu handicap. Ei au fost incadrati inca de anul trecut in campul muncii de catre fundatia Dezvoltarea Popoarelor, care promoveaza infiintarea de intrepdinderi sociale.
Proiectul se numeste Fabrica de Mozaic si a fost pus pe picioare cu fonduri europene, care vor expira insa in octombrie 2013, data de la care aceasta inreprindere va trebui sa se sustina singura. Creata pentru a asigura locuri de munca pentru persoane defavorizate, aceasta societate a realizat in 15 luni de activitate 3.000 mp de mozaic, insemnand vanzari de 15.000 de euro.
Spre deosebire de o companie clasica, intreprinderea sociala isi propune sa reinvesteasca tot profitul in activitatea proprie, pentru a oferi noi locuri de munca, si in alte proiecte sociale.
Pe langa faptul ca este prima fabrica de mozaic conceputa ca intreprindere sociala este si unicul producator roman care va produce mozaic cu modele artistice.
"Lucram la noua linie de modele artistice traditionale si pentru copii. Toate produsele vor fi realizate la comanda, dupa modelul solicitat de client sau alegand unul dintre modelele create de designerii si arhitectii de la Fabrica de Mozaic. Am ales sa implementam o linie de modele artistice pentru ca nu exista un producator autohton care sa acopere aceasta cerere, tot ce inseamna mozaic cu modele artistice este din import", a declarat Simona Carobene, administratorul