Regia de apă şi canal din Focşani a populat laguna unde se deversează apele staţiei de epurare cu puiet de peşte, pentru a dovedi că apa uzată se întoarce curată în natură.
În urmă cu trei ani, Focşaniul a beneficiat de un proiect de modernizare şi reabilitare a Staţiei de Epurare, conform normelor europene în domeniu.
Practic, tehnologiile folosite pentru decantarea apelor uzate rezultate din reţeaua de canalizare a oraşului, respectiv apa de la blocurile de locuinţe, de la spitale, din WC-uri, abatoare sau spălătorii auto sunt de înaltă calitate, asta în condiţiile în care nu se folosesc substanţe toxice. Foto Pescuit în ape tulburi
Pentru a demonstra că apa uzată a oraşului se întoarce curată în mediul înconjurător, conducerea societăţii locale de utilităţi publice a populat balta unde se scurge apa reziduală a Staţiei de Epurare cu puiet de peşte, în special fitofag şi crap, iar rezultatul a fost unul spectaculos. Peştii au crescut exact ca cei din crescătorii.
Peştii, eliberaţi după concurs
În laguna aflată la marginea oraşului Focşani este organizat, în fiecare an, un concurs de pescuit sportiv în urma căruia pescarii capturează sute de peşti, care sunt însă eliberaţi în apă după concurs.
Pescarii au fost impresionaţi de ceea ce au descoperit la staţia de epurare din Focşani, mai ales de capturile care aveau o greutate de patru kilograme.
„După cum putem constata cu toţii, cu nasul liber, nu se simte nici cel mai mic iz de reţea de canalizare în acest loc. Staţia de epurare este fără cusur şi este o mare bucurie pentru mine să văd asta având în vedere că în urmă cu doar câţiva ani aici nu se putea sta de miros“, a declarat Emil Grosu, unul dintre participanţii la concursul de pescuit „în ape tulburi“.
Dacă pentru pescari laguna reprezintă o ocazie fericită de petrecere a timpului liber, pentru uzina de ap