Mediul economic a urmărit, astăzi, evoluția producției industriale din luna iulie la nivelul celor 17 state membre ale zonei euro, cifrele anunțate indicând o scădere semnificativă, respectiv de 1,5% faţă de iunie; valorile din lunile precedente au arătat un avans de 0,6% în iunie (conform ultimei revizuiri) și o scădere de 0,3% în mai.
„Scăderi consistente sunt şi în ceea ce priveşte raportarea producţiei industriale din iulie 2013 la cea din luna iulie 2012 (-2,1% pentru zona euro si, respectiv, -1,7% pentru UE), iar acest fapt crește semnele de întrebare privind punctul în care se află economia din regiune”, spune Cosmin Enache, Director de Operaţiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.
Situaţia din UE este în aceeaşi linie cu cea din zona euro, înregistrând o scădere de 1% a producţiei industriale în iulie faţă de luna anterioară, după ce în iunie a crescut (lună/lună) cu 0,9%. Cifrele privind producţia industrială publicate astăzi diminuează relevanța pe care au avut-o recent o serie de semnale pozitive referitoare la industria zonei euro. De exemplu, mersul industriei trebuie privit inclusiv în contextul evoluţiei indicelui PMI (Purchasing Managers Index), ce reflectă optimismul/pesimismul conturat în sectorul manufacturier față de evoluțiile viitoare; în luna august, indicele PMI a ajuns la o valoare de 51,4, în uşoară creştere faţă de valoarea anterioară (51,3), nivelul de 50 reprezentând granița între expansiune și contracție.
Zona euro - în tranziţie; trimestrul III - semnale hotărâtoare
„La finele trimestrului al treilea vom avea confirmarea finală a eficienței politicii monetare relaxate promovată de Banca Centrală Europeană în ultima perioadă. În ansamblu, economia zonei euro parcurge o etapă de tranziție, din zona de recesiune către expansiune; revenirea economică este timidă, astăzi cifrele au fost în zona negativă, da