Într-un interviu pentru cotidianul Adevărul preluat de agenţia de presă Mediafax, copreşedintele USL Crin Antonescu sugerează că proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană poate deveni lege, doar dacă Guvernul îşi angajează responsabilitatea în faţa Parlamentului.
Angajarea responsabilităţii Guvernului în faţa Parlamentului este o procedură extraordinară prevăzută de Constituţie care poate atrage după sine o moţiune de cenzură şi poate avea drept consecinţă căderea guvernului.
Iată care este procedura, potrivit Constituţiei, art 114:
“Al. 1: Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Al 2: Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113. (Relevant aici este paragraful 1 din art 113 care spune: Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor – n. red.)
(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.”
Sintetizând, proiectul de lege poate trece de Parlament dacă nimeni nu depune o moţiune de cenzură sau dacă moţiunea depusă nu este votată de jumătate din numărul senatorilor şi a deputaţilor.
Opoziţia (eliminăm de aici UDMR) nu are voturile necesare nici măcar pentru iniţierea moţiunii, iar Guvernul poate cădea doar dacă toate partidele reprezentate î