Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca, in cazul renuntarii la proiectul de minerit de la Rosia Montana, costurile statului pentru ecologizarea zonei si pastrarea patrimoniului se ridica la 480-500 de milioane de euro. Cu toate acestea, intr-un raport oficial al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) care trateaza varianta nerealizarii proiectului, se precizeaza ca "estimarea acosturilor pentru activitatile de inchidere a minei exitente si pentru remedierea poluarii istorce se estimeaza a fi 23,2 mil Euro". Astfel, se pune intrebarea care estimare este cea corecta: cea facuta joi de premierul Ponta sau cea propusa de catre RMGC? Diferenta intre cele doua estimari este uriasa 23 milioane versus 500 de milioane.
"Romania trebuie sa plateasca ecologizare zonei. Nu se vorbeste despre lacurile care exista azi. Aceste lacuri exista, contaminarea apelor pe 45 de km exista, statul roman trebuie sa decontamineze aceasta zona. Plus prezervarea galeriilor romane, in jur de 150 mil euro. Per total in jur de 480 - 500 mil euro", a declarat Ponta.Cu toate acestea, potrivit unui raport realizat chiar de Rosia Montana Gold Corporation, firma interesata de pornirea proiectului, anunta in 2006 ca in cazul de nerealizare, trebui efectuate lucrari considerabile de remediere a mediului cu finantare din resurse publice. Costul total? 23,2 milioane de euro.
Sigur, studiul RMGC se refera la perimetrele pe care proiestul sau s-ar desfasura la rosia Montana, iar premierul Ponta a vorbit joi si de prezervarea tuturor galeriilor romane pentru o suma de 150 de milioane de euro, insa diferenta dintre suma totala pentru ecologizare si protectie a mediului anuntata de premierul Ponta - cca 500 de milioane de euro - si suma anuntata in 2006 - 23,2 milioane de euro - chiar de catre RMGC, partea direct interesata sa descurajeze o eventuala respingere a proiectului, este