Instituţiile locale, inclusiv pieţele de capital autohtone, joacă un rol cheie în dezvoltarea economică, consideră Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Consolidarea bursieră întâmpină limite obiective, din cauză că distanţele mari dintre companii şi pieţele unde se tranzacţionează titlurile emise de acestea creează o serie de dezavantaje", a declarat domnia sa, în cadrul mesei rotunde "Strategia de relansare a pieţei de capital", organizată de ziarul BURSA.
Bursele regionale nu rezolvă problema lichidităţii, pentru că dacă societăţile deţinute de companii străine nu întâmpină probleme să se finanţeze pe acestea, nu acelaşi lucru se întâmplă cu firmele locale, controlate de capital autohton, cu o vizibilitate redusă şi cu costuri mari de tranzacţionare, a explicat Daniel Dăianu. "În acest context, este nevoie de mobilizarea resurselor interne, pentru a asigura finanţarea acestor societăţi", a subliniat oficialul ASF.
Daniel Dăianu susţine listarea companiilor autohtone pe piaţa locală de capital, arătând că listările pe burse externe, alături de investiţiile fondurilor de pensii private pe aceste burse, duc la o migraţie a capitalului către alte ţări. "Problema întregii Europe este că banii nu circulă. În aces¬te condiţii, trebuie să ne bizuim mai mult pe capitalul autohton, pentru că rolul pieţelor de capital şi al pieţelor financiare, per ansamblu, este să contribuie la dezvoltarea economică", a mai afirmat domnia sa.
Criza financiară a indus segmentarea pieţelor de capital şi relocalizarea investitorilor, aceştia concentrându-se pe pieţele pe care le cunosc cel mai bine, arată Daniel Dăianu. "În acest fel, investitorii au parte de mai mult confort. În opinia mea, avem de-a face cu o întoarcere la normalitate, în condiţiile în care ne confruntăm cu o criză a integrării financiare de adâncime", potrivit