După încetarea perioadei de lucru, participanţii la fondurile de pensii private vor putea alege mai multe modalităţi de încasare a banilor, şi anume pot opta pentru primirea unei sume lunare până la deces, cum sunt acordate şi pensiile de stat, pot alege încasarea până la o anumită dată a sumei cuvenite sau pot stabili un interval de plată cuprins între cinci şi zece ani.
Aceste modalităţi de plată a pensiei private se regăsesc într-un nou proiect de lege întocmit de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care va reglementa plata pensiilor private pentru persoanele care contribuie în prezent la fondurile de pensii private obligatorii şi facultative.
În cazul pensiilor private obligatorii - Pilonul II, sumele acumulate în contul individual al fiecărui participant vor începe să fie încasate la data ieşirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I). În prezent, vârsta de pensionare este de 59 de ani şi 8 luni pentru femei şi de 64 de ani şi 8 luni pentru bărbaţi. Până în 2030, vârsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei şi 65 de ani în cazul bărbaţilor. Pentru pensiile facultative - Pilonul III, plata pensiei se va face după ce participantul la un fond de profil a împlinit 60 de ani şi a efectuat un stagiu minim de cotizare de şapte ani şi şase luni.
Potrivit proiectului de lege, de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii private alege furnizorul. Participanţii unui fond de pensii private care împlinesc vârsta de 70 de ani şi nu aleg un furnizor sunt repartizaţi aleatoriu de către autoritatea de reglementare. Cuantumul pensiei private va fi stabilit de furnizor pe baza calculului actuarial şi activului personal net aflat în contul participantului.
Pensia privată poate fi achitată sub forma unei sume viagere (pentru o singură persoană, pentru o singură pe