Arheologii chinezi au descoperit mormântul lui Shangguan Wan'er, care a trăit în secolul al VII-lea e.n. şi care este considerată una dintre cele mai puternice femei din istoria clasică a Chinei, a anunţat, joi, postul naţional de radio din această ţară, potrivit Mediafax.
Shangguan Wan'er a trăit între anii 664 şi 710, în timpul dinastiei Tang, şi a fost o consilieră apropiată a primei împărătese chineze, Wu Zetian, cu al cărei fiu s-a căsătorit, întreţinând în acelaşi timp o legătură amoroasă cu amantul împărătesei, dar şi cu nepotul acesteia.
În perioada respectivă, dinastia Tang a fost subminată de o serie de lovituri de stat, de asasinate şi de intrigi amoroase.
Soţul lui Shangguan Wan'er, prinţul Li Xian, a devenit pentru scurtă vreme împărat, înainte de a fi asasinat de prima lui soţie, care a urcat pe tron.
Aceasta a fost la rândul ei înlăturată de la putere de Li Longji, care a ucis-o pe uzurpatoare, dar şi pe Shangguan Wan'er, şi a guvernat apoi China vreme de 43 de ani sub numele de Tang Xuanzong.
Mormântul lui Shangguan Wan'er, confirmat printr-un epitaf, a fost descoperit în apropiere de aeroportul din Xianyang, în nordul provinciei Shaanxi, a anunţat China Radio International pe site-ul său.
Fotografiile realizate în zona în care au fost făcute săpăturile arheologice prezintă o serie de bolţi şi mai mulţi cai din ceramică.
„Descoperirea mormântului cu epitaful are o semnificaţie majoră pentru studierea dinastiei Tang”, a declarat Du Wenyu, un istoric specializat studierea acelei epoci.
Mormântul se află însă într-o stare foarte proastă, sugerând o posibilă „distrugere oficială" organizată „pe scară largă", a spus la rândul său Geng Qinggang.
În interiorul mormântului nu s-au găsit obiecte din aur sau argint şi nici oase complete.
La s