La 300 de metri sub nivelul solului, cei 22 de ortaci au intrat astăzi în cea de-a treia zi de proteste, refuzând să iasă din mină până nu vor primi asigurări că se va continua proiectul din Munţii Apuseni. Protestatarii se tem că vor rămâne fără slujbe.
Protestul de sub pământ este unul extrem, minerii stau cu sandvişurile împăturite în şerveţele aşezate pe pietrişul minei Cătălina-Monuleşti din comuna Roşia Montană, judeţul Alba, şi cu ochii mereu pe trusa medicală în caz că unul dintre colegi leşină. Aşa îşi petrec timpul cei 22 de ortaci blocaţi în mină, ca protest că USL a blocat extragerea aurului din Munţii Apuseni.
Protestul a început miercuri dimineaţă în jurul orei 09.00, iar azi dimineaţă oratacii urmau să intre în a treia zi de blocaj.
"Este modul de a reacţiona faţă de intenţia Guvernului de a opri exploatarea aurului prin metoda cianurilor. Oamenii nu vor să iasă la lumină chiar dacă încep să se simtă tot mai rău, pentru că în subteran aerul lipseşte", spune Cristian Albu, preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului, unul dintre cei care au intrat în mină ca să discute cu protestatarii. Nivelul de oxigen este puţin în scădere, iar umiditatea este destul de ridicată. Cu toate acestea, ortacii sunt dispuşi să-şi rişte viaţa şi să nu iasă din galeriile subterane până mâine la prânz, când îi aşteaptă pe Crin Antonescu şi Victor Ponta, responsabili în opinia lor că vor rămâne fără locuri de muncă.
Ortacii spun că: "Antonescu e vinovatul"
Dacă revendicarea nu le este îndeplinită, oamenii vor intra în greva foamei. "Minerii îl consideră pe liderul liberal, Crin Antonescu, vinovat de starea în care s-a ajuns. Colegii mei mai doresc ca toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare să vină la Roşia Montană urgent, să discute cu ei", a mai declarat Albu.
Protestatarii se tem că, odată cu blocarea investiţiilor, compania Roşia Mon