Firma de recrutare şi închiriere de muncă temporară ManpowerGroup România, al treilea cel mai mare jucător de pe această piaţă, a angajat pentru companiile-client peste 50.000 de oameni din 2003 şi până în prezent. Iar în următoarele trei luni, deşi piaţa muncii, per total, va stagna din punctul de vedere al recrutărilor, din zona de nord-est a ţării încă se aşteaptă planuri de angajare, în special de la companiile din industria de servicii, a spus Emil Minciu, key accounts operations manager în cadrul ManpowerGroup România, companie cu afaceri de peste 37 mil. euro anul trecut.
„Cei mai mulţi dintre candidaţii plasaţi de noi se regăsesc în sectoare de activitate precum outsourcing sau call center, în automotive, dar şi FMCG. Iar în zona de nord-est cu siguranţă vor urma angajări, chiar dacă în celelalte zone ale ţării recrutările stagnează sau chiar descresc. Companiile încep să deschidă sedii în Iaşi, în special cele de outsourcing pentru că există şi unul dintre cele mai bune centre universitare din ţară“, a precizat Minciu.
Cu toate că în ultimii doi ani Iaşiul a devenit o zonă de interes pentru mulţi dintre angajatorii din industria serviciilor sau chiar cea de IT, care fie şi-au deschis noi sedii pentru a atrage mai rapid candidaţi pentru posturile care necesită cunoaşterea unor limbi slave, fie candidaţi care au cunoştinţe tehnice bune, potenţialul zonei încă rămâne neexploatat din cauza infrastructurii slabe şi a distanţei mari faţă de principalele centre de business. De aceea, şi salariile pe care angajaţii din zona de nord-est le primesc sunt semnificativ mai mici faţă de cele din Bucureşti sau Cluj. Spre exemplu, dacă salariul mediu net pe economie din Iaşi era în luna mai 1.485 de lei pe lună, în Cluj acesta ajungea la 1.705 lei, iar în Bucureşti era de 2.212 lei, potrivit datelor publicate de Statistică. Continuarea pe ZFC