În România, politicienii ezită să-și asume răspunderea în aceeași măsură pentru decizii serioase sau pentru erori.
Unii, foarte puțini, încearcă să facă față cu demnitate acuzațiilor care li se aduc, dar cei mai mulți caută soluții de fugă sau de temporizare a situației.
Ani de zile dosarele fostului premier Adrian Năstase au fost blocate de parlamentari, care s-au opus mereu începrii urmăririi penale, iar fostul înalt demnitar a ajuns la închisoare abia după ce procurorii au găsit fapte penale pe care le-a făcut în calitate de lider de partid și nu de membru al guvernului.
În acest fel nu au mai avut nevoie de girul parlamentului pentru a-l cerceta penal. Doi foști miniștri liberali, Ovidiu Silaghi la Transporturi și Eduard Helvig la Dezvoltare au fugit în Parlamentul European, cînd au aflat că Direcția Națională Anticorupție se ocupă de ei, profitînd de două locuri rămase libere, după cooptarea la putere a doi dintre eurodeputații PNL.
Cei doi au fost declarați incompatibili anul trecut, primul fiindcă nu a putut justifica 45 de mii de euro din averea dobîndită, iar celălalt pentru că era în același timp ministru și director al unei societăți comerciale.
Ambii sînt membri ai legislativului românesc și ambii cred că Parlamentul European îi va putea proteja de brațul lung al procurorilor anticorupție, după ce șeful lor de partid, liberalul Crin Antonescu a declarat că PNL nu va bloca cercetarea lor penală.
Situația eurodeputatului Adrian Severin dovedește însă că imunitatea nu e chiar atât de largă nici la Bruxelles.
Severin a fost trimis miercuri în judecată în dosarul „bani contra amendamente”, în care este acuzat de luare de mită și trafic de influență.
Totul a pornit de la o anchetă făcută de reporterii de la „Sunday Times” acum doi ani. În perioada 2010-20