Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) propune autorităţilor o serie de măsuri care vizează scăderea cheltuielilor cu medicamente cu aproximativ 100 de milioane euro pe an, reprezentând atât economii la bugetul de stat cât şi diminuarea costurilor suportate de pacienţi.
Propunerile sunt rezultatul unei cercetări extensive, realizată în cooperare cu KPMG, în care s-au analizat măsurile adoptate de alte state din Uniunea Europeană pentru încurajarea consumului de medicamente generice şi care au adus beneficii majore pentru pacienţi, autorităţi şi producători.
"Industria producătoare de medicamente generice poate contribui substanţial la reducerea costurilor sistemului de sănătate publică și, implicit, la creşterea accesului la tratament al pacienţilor. Multe dintre statele europene cu sisteme de sănătate sustenabile au adoptat deja măsuri concrete de încurajare a consumului de medicamente generice, cu rezultate optime pentru pacienţi şi buget. Nu trebuie decât să urmăm aceste exemple de succes şi să le adaptam realităţilor româneşti” a declarat Preşedintele APMGR, Dragoş Damian, în cadrul conferinţei International Health Forum 2013.
APMGR consideră că, pentru a fi disponibile pe piață, medicamentele generice trebuie să depășească, în primul rând, o serie de bariere de acces, ridicate de reglementările în vigoare. În al doilea rând, trebuie depăşite barierele investiţionale de care se lovesc inițiativele producătorilor care urmăresc creșterea prezenței, profilului sau volumului activităților locale de producție sau cercetare și dezvoltare. În acest sens, producătorii de medicamente generice din România propun:
• Prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comune internaţionale (DCI), cu posibilitatea ca medicul să specifice o marcă, combinată cu o țintă valorică pentru prescrierea de generice.