TIMISOARA. Reprezentantii mai multor oganizatii ale profesionistilor din sistemul de sanatate din Timis au formulat o lista de nemultumiri legate de desfasurarea activitatii lor. Deocamdata nu se preconizeaza insa proteste generate de aceste revendicari.
Printre principalele probleme formulate de angajatii din sistemul sanitar se numara majorarea procentului din PIB alocat Sanatatii.
“Suma nu este mare, tinand cont ca vrem sa tratam pacientii din Romania ca in Occident. Asta inseamna aparatura la nivel occidental – care costa, si medicamente care au uneori preturi mai mari in Romania decat in Vest” spune Lazar Fulger, presedintele Colegiului Medicilor din judetul Timis.
Situatia medicilor tineri, in special a rezidentilor, este si ea o sursa de nemultumiri. Astfel, se considera ca nu este normal ca un medic care a invatat in jur de 18 ani, la care se adauga cei 6 petrecuti pentru specializare sa castige, la sfarsitul acestei perioade, 800…900 de lei. Banii sunt considerati insuficienti chiar si pentru traiul de zi cu zi. In plus, dupa perioada de specializare, posibilitatile de angajare in sistemul medical din Romania sunt limitate, tinand cont ca posturile sunt blocate. Singura alternativa ramasa o constituie plecarea in Occident, ceea ce inseamna ca statul investeste bani seriosi in pregatirea unui medic care nu va profesa in tara.
Pe langa revendicarile de ordin general, exista si unele specifice unor anumite categorii profesionale. Astfel, medicii stomatologi doresc reluarea deconturilor pentru serviciile stomatologice asigurate in sistemul public de sanatate, sistate inca din luna aprile a acestui an. Cauza o constituie fondurile tot mai mici alocate pentru acest domeniu, fonduri din care se pot asigura decontarile doar pentru primele luni ale fiecarui an.
“Am mai dori adoptarea unor acte normative specifice pentru profesia de stoma