Toamna a venit, însă noi ne mai cramponăm de vacanță și de zilele în care soarele te îmbie să zăbovești cât mai mult pe-afară. Totodată temperaturile moderate sunt ideale pentru petreceri la grătar și după-amiezi de weekend petrecute în aer liber.
Clișeul care asociază berea cu grătarul este cunoscut, cred, tuturor. Ei bine, când vremea este suficient de plăcută încât să poți petrece o după-amiază în aer liber fără să mori de cald și un vânticel blând de toamnă mai adie din când în când, berea cred că trebuie să cedeze definitiv locul vinului. Toamna este anotimpul recoltei, găsești struguri adevărați în piață și must, iar după o vară de hidratare intensă cu bere rece și blondă, e timpul să redai vinului locul de cinste pe masă, ca să-ți țină tovărășie în după-amiezile de care pomeneam. Și cum grătarul e un fel de sport național la noi, foarte probabil vei fi pus în situația de a alege vinul ca să rimeze bine și cu carnea care va ajunge mai târziu pe foc.
Și pentru că am pomenit de bere, voi începe recomandările cu un vin spumant. De câtiva ani spumantele sunt la modă și le găsești peste tot la prețuri convenabile. Sunt aperitive perfecte și, asemeni berii, îți curăță foarte eficient bolta palatină după o masă condimentată sau bogată în grăsimi. Unde mai pui că sunt reci și fresh și au ceva mai multă consistență alcoolică decât berea, prin urmare au darul de a te “introduce în atmosferă” mai ușor. Evitați însă să le beți în timpul mesei. Aciditatea lor ridicată nu face casă bună cu majoritatea cărnurilor pe care le frigem noi în mod obișnuit pe grătar.
Pentru masă alegeți un vin liniștit. Cât încă este destul de cald afară mergeți pe-un vin alb. Cu Sauvignon blanc, Riesling sec sau Pinot Gris nu puteți da greș pentru carnea albă și chiar și pentru cârnați sau mici. Pentru carne roșie alegeți o Fetească sau un Chardonnay și aveți grijă să nu le