Huffington Post a apelat la mai mulți specialiști pentru a explica exact ce se întâmplă în organismul nostru când facem sport.
Energia necesară mușchilor pentru a executa mișcările vine din glucoză, rezervele de zahăr pe care organismul le face din ceea ce mâncăm. Corpul mai folosește și adenozin trifosfat (ATP), dar nu are loc în același timp pentru mai multe depozite și de glucoză și de ATP.
Capacitatea maximă
Atunci când facem sport corpul ar putea avea nevoie de până la de 15 ori mai mult oxigen decât în mod normal, desigur depinzând de activitate. Numărul de respirații crește până când mușchii care protejează plămânii nu se pot mișca mai repede. Volumul de oxigen pe care o persoană îl consumă la capacitate maximă, sau capacitatea aerobă maximă, se cheamă VO2. Cu cât valoarea VO2 este mai mare, cu atât se consideră că persoanele respective sunt mai antrenate.
De asemenea, pulsul crește pentru a circula o cantitate mai mare de oxigen într-un ritm mai rapid. Cu cât exersăm mai mult, cu atât inima devine mai eficientă în acest proces, astfel că în timp putem face eforturi mai solicitante și pe durate mai lungi. Sportul stimulează și creșterea unor noi vase de sânge, motiv pentru care oamenii care fac sport tind să aibă tensiunea mai scăzută.
Cu moderaţie
În plus, când facem sport regulat, creierul se obișnuiește cu noul nivel de sânge și oxigen pe care îl primește și se adaptează pornind sau oprind activitatea anumitor gene. Cercetătorii susțin că multe dintre aceste schimbări îmbunătățesc funcționarea celulelor din creier și protejează împotriva unor boli precum Alzheimer, Parkinson și declinul mental care vine odată cu vârsta. Exercițiile fizice eliberează mai mulți neurotransmițători, precum endorfine, dopamină, și serotonină, care are un rol important în alungarea depresiei.
Specialiştii avertizează însă că o