Proiectul Roşia Montană se va dezbate în cadrul unei comisii speciale şi nu în procedură de urgenţă aşa cum s-a stabili iniţial. Decizia a survenit ca urmare a unei discuţii dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Conflictul din USL pe tema Roşia Montană continuă. Proiectul Roşia Montană nu se va mai dezbate în procedură de urgenţă în Parlament, ci în cadrul unei comisii speciale. Decizia a fost luată de liderii USL după o şedinţă fulger, care a avut loc în cabinetul preşedintelui Senatului. Crin Antonescu a spus că i-a cerut lui Victor Ponta să retragă proiectul din Parlament şi săşi asume răspunderea pe el, dar premierul nu a dorit. "Am convenit să avem din nou acea comisie specială parlamentară. Fac apel la cei vizaţi de lege, la minerii care protestează, să renunţe la forme extreme de protest", a spus Crin Antonescu, la finalul şedinţei de urgenţă a USL.
Despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari
După premierul Victor Ponta, şi ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură Dan Şova a afirmat că investitorul de la Roşia Montană poate cere despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari. Mai exact, este vorba despre 550 de milioane de dolari pe care RMGC i-a investit până în prezent, la care se adaugă 1, 5 miliarde de dolari profitul estimat pe baza extragerii a 241 tone de aur. "Într-un arbitraj, se cere investiţia realizată şi profitul estimat", a menţionat Dan Şova. La rândul său, premierul Victor Ponta a precizat că obligaţiile de mediu şi protecţia patrimoniului, pe care România trebuie să le acopere, dacă nu se face proiectul, se ridică la 480-500 de milioane de euro. În cazul în care vor apărea, litigiile vor fi soluţionate la Camera Internaţională de Arbitraj de la Viena.
Avantajele proiectului Roşia Montană
Exploatarea aurului în perimetrul Roşia Montană va genera beneficii economice directe de 5,2 miliarde