Investiția de un miliard de euro a companiei China Huadian Engineering Co. la Rovinari este în pericol de a nu se mai face dacă problemele apărute în ultimul timp nu se vor rezolva. Este vorba despre solicitările chinezilor de a nu plăti taxe vamale pentru echipamente și de a primi și un ajutor de stat. Ambele cereri încalcă directivele Uniunii Europene. În plus, partea chineză a venit și cu solicitarea de demolare a aproape jumătate din clădirile SE Rovinari (sediul administrativ și cantina unității), amplasarea lucrărilor de construcție a noului grup devenind, astfel, o altă problemă.
Conducerea CE Oltenia a cerut sprijinul ministrului Niță, acesta venind ieri la Târgu Jiu. Legat de parteneriatul româno-chinez, Constatin Niță a declarat că va face demersuri pentru găsirea unei soluții privind schema de ajutor, sub forma unor subvenții, însă nu a fost de acord cu demolarea clădirilor de la SE Rovinari. În acest sens, cei implicați vor căuta un alt amplasament.
Sindicaliștii, calmi – Niță: Cotizația reținută din salarii, doar pe bază de cerere individuală
Amenințările din presă ale sindicatelor la adresa administrației companiei de stat nu au mai fost însă reluate și în cadrul întâlnirii de ieri cu reprezentantul Departamentului de Energie, aproape toți liderii FNME, în frunte cu Marin Condescu, schimbându-și discursul. Ieri, la sediul CEO și-au făcut apariția cam toți liderii FNME: Marin Condescu, Marin Golea, Gheorghe Etăgan, Dumitru Pârvulescu, Eugen Iovan, Adrian Marciuc, Gabriel Bălăceanu, Gabriel Căldărușe, Nelu Roșca, Nicolae Bădița. De asemenea, la discuții a participat și Constantin Crețan, reprezentantul FNSE „Univers”. Liderii FNME au vorbit despre cotizațiile care nu mai ajung la sindicate, dar ministrul Niță a ținut să spună că este de acord cu administrația CEO, fiind normal ca aceste cotizații să fie reținute pe statele