Liga Întreprinzătorului Român cere socoteală Primăriei Cluj-Napoca, trezoreriei şi administraţiei finanţelor publice din judeţ, pentru că salariile personalului acestora sunt asigurate de contribuabili. Ca să faci operaţii prin Trezoreria Statului trebuie să pierzi o mulţime de bani, de timp şi de "efort intelectual", după cum spune LIR într-o scrisoare deschisă.
"Un contribuabil la Bugetul de Stat, atunci când are de făcut operații prin Trezoreria Statului, operații pe care tot Statul Român le-a impus prin lege, trebuie să piardă timp, bani și efort intelectual pentru a face astfel de operațiuni", spune Adrian Coroian, preşedintele LIR.
Problema reclamată de acesta începe când trebuie să afli dacă un anumit client finanțat de la bugetul de stat și-a respectat obligația contractuală de a plăti bunurile sau serviciile achiziționate. "Ca să putem află asta, în Uniunea Europeană în anul de grație 2013, în plină era a internetului și comunicațiilor mobile este necesar să ne deplasăm în centrul orașului. Pierdere de vreme și cheltuială, dar și încălcarea legii deoarece parcări libere în zonă nu prea găsești și toată lumea parchează ilegal în față instituției. După ce stăm la coadă la un ghișeu, că pe vremea comuniștilor, aflăm dacă am venit degeaba sau avem extras. Atenție, se poate întâmplă să nu avem extras dar banii să fie în cont, deci trebuie să mai stăm la o coadă la alte ghișeu pentru a face o interogare de șold", arată Coroian.
Acesta continuă: "după ce ne lămurim ce status avem, cu bani sau fără bani, în situația fericită în care partenerul de afaceri cel mai important, Statul Român, care are o pondere importantă din toate afacerile din țara noastră, a plătit, ne uităm la ceas. Trezoreria are program de muncă "la Stat" 4 ore pe zi pentru public (cel care îi plăteşte salariul), restul programului este nepublic. Și au și regim special la