Piaţa noastră de capital are o lichiditate scăzută, iar dinamica bursieră este de patru ori mai mică decât pieţele europene, a declarat Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu. "Cred că listarea companiilor de stat este foarte importantă pentru BVB numai în conjuncţie cu un cadru de reglementare pe care ASF i-l va oferi. Moştenirea nefastă a CNVM scade pe zi ce trece, iar ASF se deschide tot mai mult către piaţă", a subliniat domnia sa.
Remus Vulpescu a subliniat: "Piaţa noastră de capital este încremenită, iar rulajul anual reprezintă numai 10% din capitalizarea bursieră, de 4-5 ori mai puţin decât, de exemplu, la bursa din Varşovia sau cea de la Londra, unde între investitori circulă până la 50% din capitalizarea bursieră. Capitalizarea BVB este de 33 de miliarde de euro, iar lichiditatea zilnică este de numai 0,04%, ceea ce, într-un an, cu circa 250 de zile lucrătoare, generează un rulaj de 10% din capitalizarea bursieră".
Remus Vulpescu a lăudat decizia recentă a ASF de a permite fondurilor de pensii să investească în obligaţiunile emise de companiile de stat: "Exact această măsură a lipsit, până acum din piaţă. În anii trecuţi, companiile de stat s-au împrumutat la bănci pentru investiţii, la o dobândă mare. Acum companiile publice îşi pot finanţa mai avantajos investiţiile prin obligaţiuni. Sperăm să finanţăm investiţiile societăţilor din portofoliul statului prin obligaţiuni şi să lăsăm băncilor masa monetară pentru IMM-uri şi grosul economiei".
Domnia sa a amintit că Transelectrica şi Transgaz, companii aflate în subordinea Ministerului de Finanţe, vor lansa, începând din acest an, o serie de emisiuni de obligaţiuni pentru finanţarea investiţiilor.
Reprezentantul Ministerului de Finanţe a ţinut să menţioneze că marile investiţii şi interconectarea reţelelor de gaze şi electricitate cu cele