Deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea, a ales să voteze împotriva proiectului de exploatare auriferă de la Roșia Montană după ce a organizat o consultare publică în acest sens, un exercițiu democratic care, spunea ea, îi lipsește României.
Aurelia Cristea a vorbit într-un interviu acordat citynews.ro despre adevăratul aur pe care îl au locuitorii de la Roșia Montană, „care nu este în pământ, ci în mâinile lor”, și despre cum nimeni nu se gândește că, peste 15 ani, sau chiar mai repede, zona se va transforma într-un imens lac de cianură.
Reporter: Cum interpretați rezultatele obținute după consultarea publică privind exploatarea auriferă de la Roșia Montană?
Aurelia Cristea: Sunt foarte bucuroasă pentru acest exercițiu democratic, chiar dacă o parte dintre ei au fost neîncrezători în faptul că nu vom publica sau vă vom denatura rezultatele. E un exercițiu democratic, iar asta înseamnă că începem să lucrăm împreună, ceea ce nu am făcut până acum în maniera în care oamenii, probabil, s-ar fi așteptat de la noi. Cele aproape 4.000 de voturi exprimate sunt o cifră importantă, dar cea mai mare realizare mi se pare exercițiul în sine.
Ați fost recent la Roșia Montană. Cu ce impresii v-ați întors, ce ați făcut acolo?
Da, am vizitat Roșia Montană. Am mai fost la Câmpeni, la Scărișoara, în zona Arieșeni, și chiar cunosc zona de acolo. E o zonă de nedescris, foarte frumoasă, o zonă cu care ne putem mândri și pe care o putem promova în maniera în care vom reuși să punem puțin și infrastructura la punct, dar și să îi învățăm pe oamenii de acolo și să le dăm posibilitatea să dezvolte soluții alternative, precum agroturismul sau ecoturismul. Toate chestiunile aceastea pot fi valorificate foarte bine. Totuși, am fost la Roșia Montantă să mă documentez, și în primul rând să simt la fața locului ce îmi spune mie conștiința, ce îmi spun oamenii de acolo. A fos