Odată cu venirea toamnei, orice persoană este predispusă la astenia de toamnă, o afecţiune caracterizată prin stare generală de oboseală, lipsa poftei de mâncare şi insomnii. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că aceste stări sunt cauzate de schimbările atmosferice. „Organismul se adaptează mai greu la trecerea de la anotimpul cald spre cel rece, iar din acest motiv apar anumite dezechilibre. Anotimp de tranziţie, toamna vine cu schimbări bruşte de temperaturi, ploi şi vreme instabilă, aspecte care se răsfrâng asupra organismului uman. Astenia specifică toamnei este uşor de recunoscut, manifestându-se prin dureri de cap, somnolenţă, răceli şi viroze, fluctuaţii ale temperaturii corpului, stres şi oboseală. Cele mai afectate sunt femeile”, explică specialiştii.
Pentru a face faţă asteniei de toamnă este recomandat să avem un stil de viaţă sănătos. Aportul necesar de vitamine poate fi asigurat printr-o alimentaţie cât mai sănătoasă, variată, bazată pe legume şi fructe proaspete, de sezon. Printre acestea, indicate sunt sucurile naturale de legume, dar şi sucurile de fructe care pot fi îndulcite cu miere. „Pentru a face faţă asteniei de toamnă este recomandat să consumaţi cât mai multe legume şi fructe, mai ales că oferta este diversificată. Acestea ne asigură necesarul zilnic de vitamine şi minerale, ceea ce duce şi la o imunitate crescută. De asemenea, şi odihna este recomandată, în perioada rece fiind indicat să suplimentăm orele de somn”, recomandă specialiştii DSP Vrancea.
Specialiştii spun că hidratarea este la fel de importantă şi în această perioadă, nu doar în timpul verii, deoarece asigură funcţionarea optimă a organismului. Indicate sunt şi suplimentele alimentare, dar acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului. Specialiştii recomandă vitamina C, aceasta fiind o sursă sigură de energie pe durata