Grecia este puternic dependentă de importurile de petrol şi, în condiţiile în care economia ţării trece printr-o criză extrem de dură, oficialii de la Atena au decis să investească mai mult în căutarea şi exploatarea propriilor resurse. GALERIE FOTO Grup Servicii Petroliere (GSP), compania specializată în forajul marin care face parte din grupul Upetrom, controlat de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu, a câştigat un contract pentru execuţia a patru sonde cu compania elenă Energean Oil&Gas, singurul producător de hidrocarburi din Grecia.
Lucrările se desfăşoară în zăcământul Prinos, amplasat la circa 8 kilometri nord-vest de insula Thassos. Bazinul Prinos este singura arie geologică din Grecia de unde se extrag petrol şi gaze, primele descoperiri din această zonă datând din 1973.
Lucrările derulate de GSP se fac prin intermediul platfomei Fortuna, în operaţiuni fiind implicate 51 de persoane, din care peste 90% sunt români, potrivit datelor furnizate de companie. Contractul a fost semnat în iunie.
„Niciodată să nu vă grăbiţi pe o platformă şi în general în viaţă“, ne-a întâmpinat Constantin Popa, advisor pe partea de sănătate şi siguranţă pe platforma Fortuna, unitatea care lucrează acum pentru Energean Oil&Gas.
Platforma stă cocoţată pe trei picioare de 136 de metri înălţime şi poate fora până la adâncimi de 3.000 de metri de la fundul mării. Oamenii lucrează în ture de câte 12 ore, 28 de zile la rând, iar apoi sunt înlocuiţi de alţii. Fiecare angajat de pe platformă are o „dublură“ pe uscat, ne explică echipajul.
Accesul pe platformă se face prin intermediul unei cuşti ridicate de o macara. Practic, muncitorii şi vizitatorii se prind cu mâinile de exteriorul unei plase care este prinsă de un dispozitiv în formă de cerc. În linii mari, este ca şi cum ai sta agăţat de exteriorul u