Gheorghe Cojocaru: „o realitatea complexă ce îşi are explicaţia mai curând în sfera politicului, decât în cea a economiei.”
Gheorghe Cojocaru: „După bomboanele ucrainene iată că a venit rândul produselor din Republica Moldova să se confrunte cu embargoul rusesc. Din nou, stoparea importului vinului moldovenesc este explicată de faimosul „Rospotrebnadzor”, în frunte cu Ghenadi Onişcenko, prin necorespunderea acestuia unor standarde de calitate. Realitatea este însă mult mai complexă şi îşi are explicaţia mai curând în sfera politicului, decât în cea a economiei.”
Europa Liberă: Opoziţia comunistă nu neagă acest lucru, dar încearcă să acrediteze o cauzalitate simplistă, acuzând autorităţile de vârf că, vezi Doamne, din cauza unor declaraţii anume la adresa Rusiei, aceasta ar fi impus embargoul. Oare aşa să fie?
Gheorghe Cojocaru: „Să amintim că pentru prima dată buldozerul rusesc a mers peste vinurile importate din Republica Moldova în 2006, exact în perioada în care comuniştii erau la putere. Cum explicau aceştia atunci măsurile punitive aplicate de Federaţia Rusă împotriva vinurilor moldoveneşti? Tot ca o urmare a declaraţiilor negândite ale puterii de la Chişinău?.. Evident că nu.
Embargoul de atunci a avut consecinţe grave pentru industria vinului, dar ulterior producătorii locali au revenit totuşi, mai puţin, este adevărat, dar au revenit totuşi pe piaţa rusă a vinurilor cu produse mult îmbunătăţite calitativ.
Şi, de această dată, nu declaraţiile autorităţilor au determinat impunerea embargoului. Autorităţile îl primeau mai ieri la Chişinău pe Patriarhul întregii Rusii, care, se pare, a rămas mulţumit de vizita sa aici ... Prin urmare, nu declaraţiile actualei guvernări, care nu excelează în gesturi negândite, ci cursul politic spre apropierea de Uniunea Europeană şi declinarea ofertei euroasiatice este