În ziua în care Ghenadi Onişcenko anunţa despre noul embargo la băuturile alcoolice din Moldova şi Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) avertiza autorităţile de la Chişinău că în următoarele zile ar putea introduce restricţii temporare la importul de fructe şi legume din ţara noastră
Într-o scrisoare din 10 septembrie 2013, adresată ministrului Agriculturii Vasile Bumacov, directorul-adjunct al Rosselhoznadzor Alexei Saurin menţionează că instituţia pe care o reprezintă şi-a exprimat în nenumărate rânduri îngrijorarea privind securitatea produselor importate din Moldova.
Ultimul avertisment
„Din 2011 şi până la sfârşitul lui august 2013 au fost depistate nouă loturi de produse contaminate cu Grapholitha molesta (molia orientală a fructelor), Frankliniella occidentalis (tripsul californian), Phomopsis helianti (provoacă frângerea tulpinilor de floarea soarelui), în volum total de 150 de tone. Acest lucru demonstrează insuficienţa măsurilor întreprinse pentru asigurarea securităţii fitosanitare a produselor livrate în Federaţia Rusă“, susţine oficialul rus.
Potrivit lui Saurin, pe 29 august 2013, Rosselhoznadzor i-a expediat o scrisoare directorului Agenţiei Naţionale privind Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, prin care l-a atenţionat în legătură cu patru loturi contaminate cu organisme de carantină şi l-a avertizat că, în cazul în care nu vor fi luate de urgenţă măsurile necesare, serviciul îşi rezervă dreptul să introducă interdicţii temporare la importul produselor din Republica Moldova.
A contramandat întâlnirea cu ministrul Bumacov
„Din păcate, sunt nevoit să vă anunţ, domnule ministru, despre un nou caz de încălcare din partea Republicii Moldova a normelor fitosanitare internaţionale şi ruseşti. Este vorba de un lot de 19,44 tone de prune, care ar fi fost infestate