Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vrea să crească consumul de medicamente generice. El spune că instituţia pe care o conduce are „câteva obiective de îndeplinit ca să putem să asigurăm două lucruri importante: un acces mai mare al pacienţilor la medicamente şi, în al doilea rând, să utilizăm mai bine fondurile publice”.
Şeful de la sănătate spune că utilizarea cu precădere a medicamentelor generice nu este benefică doar bugetului de stat, ci şi pacienţilor, aceştia din urmă putând să îşi permită din punct de vedere financiar tratamentele de care au nevoie. În acest sens, Nicolăescu vrea să ia o serie de măsuri care vor fi aplicate atât în cazul companiilor farmaceutice, dar şi a medicilor care prescriu medicamente.
„Primul obiectiv, şi poate cel mai important, este să modificăm taxa clawback. Azi, această taxă se calculează la fel şi pentru generice şi pentru cele originale. Deşi industria de generice este în regres, ea suportă aceeaşi impozitare cum o suportă industria de originale care este în creştere. Deci, este o defavorizare gravă a industriei de generice care micşorează până la urmă posibilitatea de desfacere a medicamentelor generice. Ne-am propus să facem acest lucru. Producătorii de originale au acceptat să facem acest lucru şi lucrăm la ea. Sper ca până la sfârşitul anului să terminăm partea legislativă, să o aprobăm şi să producă efecte începând cu anul viitor”, a precizat Eugen Nicolăescu, prezent la International Health Forum.
A doua măsură pe care vrea să o ia ministrul presupune inclusiv „informarea corectă a pacienţilor asupra medicamentelor generice”. „În acest sens vom încerca să introducem pe reţete, începând cu viitorul contract cadru, medicamentul de referinţă. Deci, medicamentul generic este cel mai ieftin, iar cetăţeanul trebuie să ştie, să nu rămână cu ideea că nu are alte posibilităţi. Pacientul trebuie să ştie c