Roşia Montană, locul în care s-au descoperit 47 de minerale din tabelul lui Mendeleev, este, în aceste zile, un loc fierbinte. Oamenii sunt în stradă şi protestează contra mineritului cu cianuri, contra otrăvirii pământului, în timp ce alţii, cealaltă tabără, cu o gândire economică pragmatică, spun că exploatarea poate începe, cu unele condiţii de mediu şi economice. La mijloc sunt 340 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, care ar putea fi exploatate pe o perioadă de 16 ani în acea zonă.
Senatorul PNL de Timiş Petru Ehegartner a făcut o vizită la Roşia Montană, zilele trecute. „Am vrut să văd cu ochii mei care este situaţia de acolo. S-au aruncat în spaţiul public tot felul de afirmaţii exagerate. Oamenii de acolo cer dreptul de a munci. Poveştile care se aruncă în spaţiul public - să găsim soluţii alternative pentru acea zonă - sunt lucrurile spuse de cei care nu cunosc realitatea de acolo. Cred că dezbaterea trebuia axată pe condiţiile economice, contractuale, care au fost stipulate în acordul care face parte din proiectul de lege. Sub aspect patrimonial această companie a făcut foarte multe investiţii – reabilitarea anumitor vestigii istorice, pe care de-abia acum am constatat că le avem, 500 de locuri de muncă în acest moment, singura sursă de venit pentru acea zonă este mineritul, nu se poate face agricultură şi zootehnice în acea zonă”, spune Ehegartner.
„Se poate aduce un aport la rezerva de aur a băncii naţionale – 591 de milioane de dolari”
Senatorul liberal spune că PNL vrea să poată lua o decizie raţională, fără componenta excesiv politică care s-a dat. „Poziţia PNL este că nu suntem împotriva exploatării Roşia Montană, ci dorim unele amendamente la acest acord privind condiţiile economice. După renegociere, statul român obţine o redevenţă de 6 la sută, dorinţa noastră este ca redevenţa aceasta să fie exclusiv în natură – se poate